Brzmi tak sobie,
przyznaję. Wiele razy widziałam w internecie przepisy na zupę marchewkową, ale
nigdy nie potrafiłam się zdobyć na zrobienie jej. Również do tego przepisu
podchodziłam z dużą dozą sceptyzcyzmu, ale efekt bardzo pozytywnie mnie
zaskoczył! Zupa wyszła bardzo kremowa, wiosenna i po prostu przepyszna! Dzięki
zastępieniu śmietany czymś, co nazywa się po niemiecku cuisine, a w Polsce
odpowiednik to chyba po prostu śmietana na bazie roślinnej (np. sojowa), udało
mi się stworzyć zdrowe, niskokaloryczne, a mimo wszystko bardzo smakowite
danie, które z całego serca Wam polecam J
Zupa marchewkowa*
Składniki (ok. 3
porcje)
250 g marchewki
2 łyżki tłuszczu
do smażenia
500-600 ml
rosołku warzywnego
100-120 ml
śmietany Rama Finese lub roślinnego odpowiednika (u mnie orkiszowa)
sól, pieprz,
szczypta cukru
szczypiorek
(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchewkę umyć,
obrać, pokoroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz
i podsmażyć na nim warzywa. Dodać rosołek i śmietanę, zagotować i dusić pod
przykryciem ok. 20 min. Jeśli wydaje Wam się, że zupa jest za gęsta, można
dolać trochę wody, jeśli natomiast zbyt rzadka, wystarczy gotować ją przez
ostatnie 5 min. bez pokrywki i pozwolić nadmiarowi wody odparować.
Zupę przelać do
miseczki i zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Podawać na
gorąco, udekorowaną pokrojoną w paseczki surową marchewką i pełnoziarnistym
chlebem.
*Przepis z moimi
modyfikacjami pochodzi z magazynu "Vegetarischer Genuss", Nr. 3
April/Mai 2014.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz