Wczoraj
oczywiście nie wiedziałam, co zrobić na obiad. Miałam ochotę na jakąś zupę, ale
nie mogłam się zdecydować, na jaką J Postanowiłam więc wrzucić do garnka
większość warzyw, które miałam w domu i zobaczyć, co z tego wyjdzie. Okazało się, że udało mi się ugotować fajną,
kawaskowato-słodką zupę o lekko orientalnym smaku i ślicznym kolorze J
Danie jest bardzo proste i szybkie, to jedno z tych, które możecie postawić na kuchence i pójść
np. umyć włosy albo pomalować paznokcie ;)
Zapraszam!
Wegańska wielowarzywna zupka wiosenna
Składniki (2
porcje)
1 mały ziemniak
(ok. 100 g)
½ marchewki
½ małej żółtej
papryki
⅓ małej czerwonej
papryki
2-3 cm kawałek
pora
10 g selera
kilka strączków
groszku cukrowego
½ puszki
pomidorów
¼ łyżeczki
mielonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki
kurkumy
warzywna kostka
rosołowa
2-3 łyżki
śmietany (u mnie orkiszowa)
listek laurowy
sól, pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa
(poza groszkiem) pokroić w kosteczkę (marchewkę w platerki, pora w krążki),
zalać wodą, dodać kostkę rosołową i listek laurowy i gotować do miękkości.
Dodać pomidory z puszki, paprykę i kurkumę i gotować dalej, żeby odparować
nadmiar wody. Kiedy zupa będzie miała lekko kremową konsystencję, dodać
śmietanę, zamieszać i już nie gotować. Przestudzić co najmniej ½ h, zblendować
na gładki krem (wcześniej wyjąć listek! J). Doprawić do smaku solą, pieprzem i
cukrem.
Podawać z natką
pietruszki i np. chlebem pełnoziarnistym.
O, dzięki za pomysł. Jutro u mnie na obiad! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakowała! :))
Usuń