środa, 9 kwietnia 2014

Zielona owsianka z mango

Dzień dobry!

Dziś zapraszam Was do zrobienia owsianki ze... szpinakiem :) Brzmi może trochę nie tego, ale zapewniam Was, że jest przepyszna! Szpinak jest kompletnie niewyczuwalny, za to nadaje owsiance niesamowitej kremowej konsystencji i pięknego zielonego koloru :) Mimo że ostatnio trąbi się o przekłamanych wartościach odżywczych szpinaku i tak uważam, że jest to bardzo zdrowe śniadanie, szczególnie z dodatkiem wspomagających perystaltykę otrąb i świeżych owoców.

Jest to jedno z moich ulubionych śniadań - płatki, szpinak i różne owocki. Dziś mam dla Was wersję z mango :)



Zielona owsianka z mango (1 porcja)

Składniki:
60 g płatków owsianych (zwykłych, nie polecam błyskawicznych)
30 g młodego szpinaku
150 g jogurtu o smaku mango*
100 g dojrzałego mango
1 mały banan
opcjonalnie:
łyżka otrąb
łyżeczka musu migdałowego
wiórki kokosowe
jagody goji do dekoracji

W przypadku zwykłych płatków, wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku płatków błyskawicznych najpierw dokładnie należy zmiksować resztę składników, a dopiero na końcu dodać płatki i blendować tylko przez chwilę.



*Można oczywiście użyć jogurtu naturalnego lub waniliowego, ten o smaku mango podkreśla jedak smak owocu w owsiance. Jeśli wolicie mniej płynną owsiankę, zredukujcie ilość jogurtu lub dodawajcie go stopniowo.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz