Dziś chciałabym Wam przedstawić jeden ze
swoich udanych eksperymentów kulinarnych: puchate pancakes z truskawkami i
suszonymi morelami :) Danie powstało spontanicznie jako wynik zbyt dużej ilości
zalegających w lodówce truskawek. Jest proste w przygotowaniu, jedynie przy
smażeniu wymaga odrobiny cierpliwości ;) Polecam szczególnie na weekendy, kiedy
macie trochę więcej czasu i ewentualnie chęć trochę się pobawić przy garnkach.
Pancakes są lekkie i sycące, perfekcyjne jako II śniadanie!
Puchate pancakes z truskawkami i suszonymi morelami
(1 porcja)
2 jaja
15 g ksylitolu*
20 g pełnoziarnistej mąki (u mnie pszenna)
30 g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy)
kilka świeżych truskawek
2-3 suszone morele
tłuszcz do smażenia (u mnie kokosowy)
sól
½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
pół paczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozbić jaja, białka oddzielić od żółtek. Z ksylitolu
i żółtek utrzeć kogel-mogel, dodać mąkę i jogurt i dokładnie zmiksować
(ewentualnie dodać proszek do pieczenia). Odstawić na kilka minut. W tym czasie
pokroić owoce na małe, ok. 0,5 cm kawałeczki. Do białek dodać szczyptę soli i
ubić gęstą pianę. Delikatnie dodać do masy z żóltek, bardzo delikatnie
wymieszać (inaczej piana natychmiast się rozbije).
Na patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu,
rozsmarować na patelni silikonowym pędzelkiem. Zmniejszyć ogień/gaz. Delikatnie
nakładać łyżką cienką warstwę ciasta**, przykryć patelnię i poczekać ok. 1
minutę. Następnie delikatnie wysypać na masę trochę pokrojonych owoców,
"przykryć" kolejną porcją ciasta. Smażyć pod przykryciem na wolnym
ogniu tak długo, aż dół będzie kompletnie scięty, a masa jajeczna na wierzchu
nie będzie już płynna. Delikatnie przewrócić placki na drugą stronę i smażyć
pod przykryciem na złoto.
Dla pewności, czy pancakes nie są w środku
surowe, sprawdzić szpikulcem lub widelcem. Jeśli na ząbkach nie zostanie surowe
ciasto, to znaczy, że placki są gotowe J
Podawać od razu polane jogurtem naturalnym i
posypane resztą owoców.
Smacznego! J
*Jeśli nie dysponujecie ksylitolem, użyjcie po
prostu cukru.
**Najlepiej użyć silikonowej formy do jajek,
placki nie będą się wtedy "rozpływać".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz