poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Puchate pancakes z truskawkami i suszonymi morelami

Dziś chciałabym Wam przedstawić jeden ze swoich udanych eksperymentów kulinarnych: puchate pancakes z truskawkami i suszonymi morelami :) Danie powstało spontanicznie jako wynik zbyt dużej ilości zalegających w lodówce truskawek. Jest proste w przygotowaniu, jedynie przy smażeniu wymaga odrobiny cierpliwości ;) Polecam szczególnie na weekendy, kiedy macie trochę więcej czasu i ewentualnie chęć trochę się pobawić przy garnkach. Pancakes są lekkie i sycące, perfekcyjne jako II śniadanie!



Puchate pancakes z truskawkami i suszonymi morelami (1 porcja)

2 jaja
15 g ksylitolu*
20 g pełnoziarnistej mąki (u mnie pszenna)
30 g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy)
kilka świeżych truskawek
2-3 suszone morele
tłuszcz do smażenia (u mnie kokosowy)
sól
½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
pół paczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozbić jaja, białka oddzielić od żółtek. Z ksylitolu i żółtek utrzeć kogel-mogel, dodać mąkę i jogurt i dokładnie zmiksować (ewentualnie dodać proszek do pieczenia). Odstawić na kilka minut. W tym czasie pokroić owoce na małe, ok. 0,5 cm kawałeczki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić gęstą pianę. Delikatnie dodać do masy z żóltek, bardzo delikatnie wymieszać (inaczej piana natychmiast się rozbije).

Na patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu, rozsmarować na patelni silikonowym pędzelkiem. Zmniejszyć ogień/gaz. Delikatnie nakładać łyżką cienką warstwę ciasta**, przykryć patelnię i poczekać ok. 1 minutę. Następnie delikatnie wysypać na masę trochę pokrojonych owoców, "przykryć" kolejną porcją ciasta. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu tak długo, aż dół będzie kompletnie scięty, a masa jajeczna na wierzchu nie będzie już płynna. Delikatnie przewrócić placki na drugą stronę i smażyć pod przykryciem na złoto.

Dla pewności, czy pancakes nie są w środku surowe, sprawdzić szpikulcem lub widelcem. Jeśli na ząbkach nie zostanie surowe ciasto, to znaczy, że placki są gotowe J

Podawać od razu polane jogurtem naturalnym i posypane resztą owoców.


Smacznego! J

*Jeśli nie dysponujecie ksylitolem, użyjcie po prostu cukru.
**Najlepiej użyć silikonowej formy do jajek, placki nie będą się wtedy "rozpływać".




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz