Szukałam dziś
jakichś fajnych inspiracji na pancakes. Chciałam spróbować tych jogurtowych,
ale miałam też ochotę na owoce i czekoladę... Nic to, połączyłam wszystkie
składniki i wyszło coś pysznego: pełnoziarniste pancakes z ukrytą gorzką
czekoladą i sosem bananowo-jogurtowym – w sam raz na II śniadanie! J
Pełnoziarniste
pancakes z sosem bananowym*
Składniki (1
porcja)
1 jajo
⅓ szklanki
pełnoziarnistej mąki (u mnie pszenna)
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki
proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
oczyszczonej
¼ łyżeczki
przyprawy do piernika
kilka kropel
dowolnego aromatu (u mnie waniliowy)
½ kubeczka (ok.
70-80 g) małego jogurtu owocowego (u mnie activia o smaku cytryny i bzu)
Sos bananowy:
½ dojrzałego
banana
2-3 łyżki jogurtu
naturalnego
Dodatkowo:
2-3 kostki
gorzkiej czekolady
olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszać
suche składniki placków. Dodać jajo, aromat i jogurt, krótko wymieszać tak, aby
wszystkie składniki się połączyły i odstawić na co najmniej 5 minut.
W tym czasie
przygotować sos bananowy:
Banana wrzucić do
miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać, najlepiej
drucianą trzepaczką, aby było mniej grudek.
Czekoladę pokroić
na mniejsze (bardziej płaskie) kawałki.
Na patelni
rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta (z podanych proporcji
powinny wyjść 3-4 placki), poczekać ok. 30 sekund i na każdym placku ułożyć 1-2
kawałki czekolady. Lekko docisnąć, aby czekolada nie wystawała (ale nie za
mocno, powinna zostać w środku placka), przykryć odrobiną ciasta. Smażyć z obu
stron na złoto.
Podawać od razu,
polane sosem bananowym i posypane resztą czekolady :)
*Inspiracja (z
moimi sporymi zmianami) pochodzi stąd.
Świetny przepis wypróbuję jutro na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba, napisz proszę koniecznie, jak wyszło! :))
Usuń