Jakiś czas temu kupiłam w markecie
ogromniastą pakę fasolki szparagowej. Niestety nie było
mniejszych, a tego dnia koniecznie chciałam tę fasolkę zjeść. I
tak męczę się z nią chyba od dwóch miesięcy... W jednej z
książek kucharskich znalazłam bardzo fajny przepis na dość
szybką fasolkę z warzywami i serem feta. Danie mało fotogeniczne,
ale naprawdę pyszne :) Zapraszam!
Fasolka szparagowa z serem feta i
warzywami
Składniki na 1 porcję:
2 łyżki oliwy z oliwek
35 g cebuli (w oryginale biała, u mnie
czerwona)
1 ząbek czosnku lub pieprz czosnkowy
100 g mrożonej fasolki
25 ml białego wina
80 ml rosołku warzywnego
80 g pomidorków koktajlowych
40-50 g sera feta
Do podania:
40-50 g brązowego ryżu lub młode
ziemniaczki z koperkiem
* w oryginalnym przepisie była mięta,
ale akurat nie miałam
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić
na niej pokrojoną w cienkie krążki cebulę i posiekany czosnek.
Dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem. Poddusić 2-3 minuty,
dolać wino i rosołek i dusić ok. 6 minut. Po tym czasie dodać
pokrojone na ćwiartki pomidorki i dusić kolejne 5 minut. W tym
czasie pokroić fetę w kosteczkę, dodać do warzyw i delikatnie
zamieszać tak, żeby ser się zagrzał, ale nie rozpadł.
Podawać z brązowym ryżem lub młodymi
ziemniaczkami z koperkiem.
Smacznego!
** Przepis (z moimi modyfikacjami)
pochodzi z książki „Handbuch Vegetarisch. Zutaten –
Küchenpraxis –
Rezepte“ wydawnictwa TEUBNER.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz