W związku z tym, że zaczyna się sezon na pomidory, nie mogłam odmówić sobie przyjemności zrobienia zupy pomidorowej :) Poza tym miałam w lodówce kilka pootwieranych puszek, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam zaeksperymentować i zrobić zupę z wkładką :) Przygotowuje się ją dość szybko (szczególnie jeśli nie używacie świeżych warzyw, ale moim zdaniem to w nich tkwi cały urok) i jest bardzo sycąca. Smakuje z ryżem, makaronem i kuskusem lub po prostu pysznym, ciemnoziarnistym chlebem :)
Zupa-krem z pomidorów
z czerwoną fasolą i soczewicą.
Składniki (3-4 porcje):
¼ cebuli (u mnie
czerwona)
2 łyżki oliwy lub innego
tłuszczu (u mnie kokosowy)
60 g marchwi (1 średnia),
pokrojonej w pasterki
20 g pora pokrojonego w
krążki
50 g selera
400 ml rosołku warzywnego
1 łyżeczka czerwonej
papryki
250 ml puree z pomidorów
z puszki
sól
pieprz (u mnie ziołowy)
1 listek laurowy
1 czubata łyżka kaszy
manny (opcjonalnie, do zagęszczenia)
100 g soczewicy z puszki,
opłukanej i odcedzonej
100 g fasoli z
puszki (u mnie czerwona)
świeże zioła
opcjonalnie:
mozarella
do podania:
makaron ryżowy
kuskus
lub ciemny ryż
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w
pół-krążki, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w talarki
marchewkę i smażyć razem przez chwilę. Dorzucić seler, pora i
zalać wszystko rosołkiem warzywnym, dorzucić listek laurowy.
Gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
Dodać paprykę i pieprz,
dolać puree z pomidorów. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut bez
przykrycia. Jeśli zupa jest za rzadka, dodać kaszy manny. Doprawić
solą i ewentualnie pieprzem.
Kiedy wszystkie warzywa są
w miarę miękkie, odstawić na ok. 10 minut. Następnie przełożyć
zupę do miski blendera i zmiksować na krem. Przelać z powrotem do
garnka, dodać fasolę i soczewicę, podgrzać.
Krem podawać na ciepło z
dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy, posypany świeżymi ziołami.
A tutaj jeszcze wersja jogurtowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz