Przeglądając kiedyś Pinterest natknęłam się na przepis, w którym od razu się zakochałam. Uwielbiam piernik pod każdą postacią i oczywiście mogłam sobie odmówić przyjemności spróbowania :) Przygotowałam dla Was wersję chłodnej owsianki z lodówki, w której "przegryza się" ona całą noc i przyjmuje konsystencję podobną do surowego ciasta. Muszę jednak zaznaczyć, że moim zdaniem jest mniej sycąca niż owsianka przygotowana chwilę wcześniej, być może dlatego, że płatki puychną przez noc w słoiczku, a nie w naszym żołądku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją przed samym podaniem :)
Owsianka piernikowa z lodówki (overnight oatmeal)***
60 g płatków owsianych (jakich chcecie ;))
130-150 ml mleka
(u mnie migdałowe)
50 g jogurtu
naturalnego
1/2 płaskiej
łyżeczki przyprawy do piernika*
1 łyżeczka miodu
1 łyżka otrąb
2-3 krople olejku
rumowego (opcjonalnie)
1-2 krople olejku
śmietankowego (opcjonalnie)
Do podania:
chocolate chips**
Wszystkie
składniki (poza chocolate chips) włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać (nie
bledować). Przełożyć do szczelnego słoiczka i wstawić na noc do lodówki. Rano
wyjąć, przełożyć do miseczki i udekorować czekoladą J Voila!
*Czytajcie skład!
Niektóre z gotowych przypraw do piernika na pierwszym miejscu mają... mąkę.
Wybierajcie więc przyprawę, w której jej nie ma. Jeśli nie chcecie używać
gotowej mieszanki, możecie zrobić swoją. W mojej były: cynamon, skórka
pomarańczy, kolendra, skórka cytrynowa, anyż, koper włoski, gałka muszkatołowa,
goździki i kardamon... Wydaje mi się, że jednak łatwiej kupić gotową ;)
** Do kupienia w
sklepach ze zdrową żywnością, można je też zrobić samemu. W internecie jest
multum przepisów, ale na razie żadnego nie wypróbowałam. Można też udekorować
ciemną czekoladą.
***Danie luźno
inspirowane przepisem ze strony The Oatmeal Artist.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz