Witam Was bardzo
serdecznie! J Na dziś przygotowałam dla Was przepis na
przepyszne, megaczekoladowe, ultrawilgotne i zdrowe ciasteczka bez mąki, oleju
i cukru ^^ Są naprawdę fantastyczne i jest to jeden z niewielu przepisów na
słodycze, który wykorzystałam kilka razy. Przepis znalazłam przez Pinteresta,
skąd trafiłam na stronę thesmoothielover.com, na której znalazłam ten
fantastyczny przepis na bazie... avocado J Brzmi strasznie, wiem, zresztą niecierpię
avocado, ale w tych ciasteczkach kompletnie go nie czuć! Stanowi zdrową
alternatywę dla oleju czy innego masła i nadaje ciasteczkom superkonsystencję J Jeśli lubicie czekoladowe cookies, te na pewno
będą Wam smakować :)) Przepis z moimi modyfikcjami:
Podwójnie czekoladowe
cookies
Składniki:
100 g miąższu
avocado (dojrzałego)
¼ szklanki
niezbyt płynnego miodu
¼ szklanki ksylitolu
(w oryginalnym przepisie było ½ szklanki cukru kokosowego
1 jajko
½ szklanki
ciemnego kakao*
½ łyżeczki sody
oczyszczonej
1 łyżka wody
¼ łyżeczki
przyprawy do piernika (opcjonalnie)
kilka kropel
ulubionego aromatu (opcjonalnie)
chocolate chips
(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik
do 175°C.
Zblendować
avocado z cukrem na gładką masę, dodać jajko, znów zmiksować.
Dodać kakao,
ewentualnie przyprawę do piernika i aromaty, zmiksować. W wodzie rozpuścić sodę
i dodać do masy. Dobrze wymieszać.
Dodać część
chocolate chips i delikatnie wmieszać w ciasto.
Łyżką delikatnie
wykładać masę na papier do pieczenia i formować ciastka (średnica 5-7 cm),
trochę spłaszczyć, żeby ciastka nie były za grube.
Piec przez 10-12
minut. Wyjąć z piekarnika i koniecznie zostawić do ostudzenia. Następnie
delikatnie oderwać od papieru. Przechowywać w lodówce do tygodnia (chociaż ja
czasem przechowuję nawet dłużej i nic im się nie dzieje) J
Smacznego! ^^
*Nie dodawajcie
zbyt dużo kakao, ponieważ ciasto może zgorzknieć od jego nadmiaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz