poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Podwójnie czekoladowe ciastka bez mąki, cukru i oleju.

Witam Was bardzo serdecznie! J Na dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, megaczekoladowe, ultrawilgotne i zdrowe ciasteczka bez mąki, oleju i cukru ^^ Są naprawdę fantastyczne i jest to jeden z niewielu przepisów na słodycze, który wykorzystałam kilka razy. Przepis znalazłam przez Pinteresta, skąd trafiłam na stronę thesmoothielover.com, na której znalazłam ten fantastyczny przepis na bazie... avocado J Brzmi strasznie, wiem, zresztą niecierpię avocado, ale w tych ciasteczkach kompletnie go nie czuć! Stanowi zdrową alternatywę dla oleju czy innego masła i nadaje ciasteczkom superkonsystencję J Jeśli lubicie czekoladowe cookies, te na pewno będą Wam smakować :)) Przepis z moimi modyfikcjami:



Podwójnie czekoladowe cookies

Składniki:
 100 g miąższu avocado (dojrzałego)
¼ szklanki niezbyt płynnego miodu
¼ szklanki ksylitolu (w oryginalnym przepisie było ½ szklanki cukru kokosowego
1 jajko
½ szklanki ciemnego kakao*
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka wody
¼ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
kilka kropel ulubionego aromatu (opcjonalnie)
chocolate chips (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Zblendować avocado z cukrem na gładką masę, dodać jajko, znów zmiksować.
Dodać kakao, ewentualnie przyprawę do piernika i aromaty, zmiksować. W wodzie rozpuścić sodę i dodać do masy. Dobrze wymieszać.
Dodać część chocolate chips i delikatnie wmieszać w ciasto.
Łyżką delikatnie wykładać masę na papier do pieczenia i formować ciastka (średnica 5-7 cm), trochę spłaszczyć, żeby ciastka nie były za grube.
Piec przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i koniecznie zostawić do ostudzenia. Następnie delikatnie oderwać od papieru. Przechowywać w lodówce do tygodnia (chociaż ja czasem przechowuję nawet dłużej i nic im się nie dzieje) J

Smacznego! ^^


*Nie dodawajcie zbyt dużo kakao, ponieważ ciasto może zgorzknieć od jego nadmiaru.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz