Zdrowa przekąska, czyli orzeszki z ciecierzycy
Składniki:
1 puszka ciecierzycy konserwowej (265 g po odsączeniu)
10 g oleju (u mnie rzepakowy)
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki garam masali (lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo orzeszki mają być przyprawione)
opcjonalnie:
czerwona papryka w proszku
harissa
kurkuma
gałka muszkatołowa
inne dowolne przyprawy
![]() |
Harissa |
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Cieciorkę dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody tak długo, aż przestanie tworzyć się piana. Pozostawić na sitku ok. 10 minut, następnie przełożyć na czystą kuchenną ściereczkę lub 2 złożone ręczniki papierowe i pozwolić jej obeschnąć kilka minut.
W tym czasie w miseczce wymieszać olej z przyprawami. Jeśli cieciorka nadal jest mokra, należy "poturlać" ją po ręczniku tak, żeby wchłonął jak najwięcej wody.
Następnie wrzucić cieciorkę do miseczki z olejem i przyprawami i dokładnie wymieszać tak, aby każde ziarenko było nimi pokryte.
Przesypać cieciorkę na papier do pieczenia, ułożyć tak, aby tworzyła jedną warstwę.
Piec ok. 40-50 minut (w zależności od piekarnika i pożądanego stopnia chrupkości :)
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniczku.
Smacznego!
Ulubione! Bardzo fajnie je podałaś... Ja zazwyczaj traktuję takie chrupki jako dodatek do obiadu zamiast kaszy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)) Ja uwielbiam je jako przekąskę i bardzo często jem na II śniadanie razem z warzywami :)
Usuń